akhirnya...

Jumaat, 17 September 2010

jadi juga puding karamel yg aku nk buat...fuhhh...dari dulu merasa nk buat...last2 baru ni terbuat...hehehehe...memang jadik ar... alhamdulillah...akhirnya merasa juga aku buat puding nih...walaupun sikit jer...






meh nk gtau cara nk buat puding karamel


bahan utk karamel
~ 75g gula pasir
~ sedikit air (aku letak dua sudu makan air jer)

bahan utk puding
~ 3 biji telur
~ 75g gula pasir (kalau nk kurang manis, silalah kurangkan gula tu ye...)
~ 250ml susu cair
~ satu sudu makan tepung jagung
~ sedikit esen vanila

cara buat karamel
~ masakkan gula pasir di kuali sampai kuning
~ masukkan air selepas gula pasir bertukar warna jadi kekuningan
~ letakkan adunan karamel ke dalam loyang dan biarkan sehingga karamel keras

cara buat puding
~ bancuh susu cair dengan gula sehingga sebati (jangan biar ada ketul2 gula tau)
~ kemudian masukkan telur tadi kedalam bancuhan susu, gaul sehingga sebati
~ tuangkan ke dalam loyang yang berisi karamel td
~ siapkan satu lagi loyang yg berisi air (agak2 blh menenggelamkan setengah loyang berisi pudng td
~ masukkan dalam oven pada suhu 180c selama 60 minit (selalu la tgk. n cara nk tgk sama ada puding dah masak or blm, cucukkan pisau ke dalam puding, n keluarkan. bila tiada apa2 kesan di pisau tersebut maknanye puding tu dah masak la tuh.)
~ bila dah masak, keluarkan puding tersebut dan masukkan dlm peti ais...(kalau xkeluarkan masa panas, nnt karamel yg ada akan keras...)


p/s kalau nk puding tu cantik....jgn lupa tapis bancuhan puding tu tadi ya...

0 ulasan:

Catat Ulasan